Waarom creativiteit helpt

6 goede redenen om potloden en verf tevoorschijn te halen

Ik hou van creativiteit! Ik geloof in creativiteit!! Ik ervaar dagelijks de kracht van creativiteit, bij mijzelf en bij anderen. Kunstzinnige materialen zoals kleurpotlood, krijt, verf en klei voegen zowel luchtigheid als diepgang toe aan je werk als kindercoach. Maar hoe werkt dat dan? Op wat voor manier is het dan helpend om kunstzinnig aan de slag te gaan? Lees hier de zes manieren waarop creativiteit helpt.

1) Creativiteit helpt je om je te uiten

Zo kun je je boosheid eruit krassen met zwart krijt op een groot vel papier. Of je verdriet eruit schilderen met waterige verf in zachte kleuren. Of je vurige liefde in een lyrisch gedicht vol felrode hartjes uiten. Of je toekomstwensen in woord en beeld in een collage plakken. Door beelden te geven aan wat er in je leeft, geef je het letterlijk de ruimte. En creëer je nieuwe ruimte in jezelf.

2) Creativiteit helpt je zelfbewuster te worden

Je verbeeldt letterlijk dat wat in je leeft. Kijken naar je werkstuk en je creatief proces is als kijken in een spiegel, maar dan voorbij het buitenste laagje (zit je haar goed?). Welke gedachten en gevoelens kwam je allemaal tegen in jezelf, terwijl je tekende of schilderde? En het eindresultaat, wat zie je precies? Hoeveel ruimte heb je op het papier ingenomen, hoeveel kleur heb je gebruikt? Heeft je boom wortels, heeft je mens een gezicht, heeft je huis ramen? Herken je jezelf in je eigen werkstuk?

3) Creativiteit helpt je om in beweging te komen

Letterlijk. Want hoe begin je? En waar? De eerste stip op het witte vlak… het vraagt moed om die te zetten. Of als iets goed gelukt is… de angst om verder te werken en het misschien te ‘verpesten’… Dit soort blokkades ervaren tijdens je creatief proces en ze vervolgens overwinnen, is heel leerzaam. Het helpt je om je eigen belemmerende gedachten te relativeren en zo ook in het dagelijkse leven meer in actie te komen.

4) Creativiteit helpt je verbinden met jezelf, met het moment

Alsof de tijd even stilstaat. Alsof alleen jij en je werkstuk bestaan. Flow. Dit heerlijke stromende gevoel kan ontstaan als je er in geslaagd bent om jouw belemmerende overtuigingen te relativeren en te gaan creëren vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. Zomaar te doen waar je zin in hebt, wat goed voelt in het hier en nu, is een helende en verbindende ervaring.

5) Creativiteit helpt je flexibeler en positiever in het leven te staan

Alles wat je tegenkomt binnen het creatief proces is als een oefening voor het dagelijks leven. Je verkent je grenzen, oefent in omgaan met tegenvallers, leert je zelfkritiek relativeren,  leert volhouden en vertrouwen. Je leert contact maken met je intuïtie en in het hier en nu volledig aanwezig te zijn. Door al deze oefening, zul je zien dat de dagelijkse dingen je makkelijker afgaan.

6) Creativiteit bekrachtigt je, geeft zelfvertrouwen

Het creatief proces leert je veel over jezelf en nodigt je uit om buiten je comfort zone te treden op een zachte en plezierige manier. Je verruimt je grenzen, je verruimt je kijk op jezelf en het leven. Je groeit en mag daar trots op zijn! Daarnaast zijn de werkstukken die je maakt altijd betekenisvol en daardoor verrassend mooi. Ook daar mag je trots op zijn.

Zoveel redenen om je oude kleurpotloden weer eens tevoorschijn te halen of je vingers weer eens in de verf te dopen. Ik hoop echt dat je het gaat uitproberen, zodat je zelf kunt ervaren waarom creativiteit helpt.

Wil je meer verdiepend werken en een keer een coachende of therapeutische sessie bij me doen? Lees hier over de mogelijkheden.

Als je de fijne kneepjes van mijn vak van mij wilt leren, dan ben je natuurlijk van harte welkom in mijn atelier. Bekijk mijn aanbod opleidingen hier eens.

Het Maanatelier
Wynserdyk 39
8734 GE Easterein

06-43043187
marion@hetmaanatelier.nl
KvK: 32165939
BTW: NL002173532B81

VERHUISBERICHT

Vanaf 01-01-2022 is het nieuwe adres

Atelierpraktijk voor Kunstzinnige Counseling
Wynserdyk 37
8734 GE Easterein

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief