Mantra Mandala

Mandala

Zoals de meeste van jullie wel weten, houd ik heel erg van het werken met mandala’s. Ik gebruik mandala’s in mijn coaching en therapiesessies, ik heb een heel online programma ontwikkeld met de mandala als werkvorm en wanneer ik zelf teken, gebruik ik nog altijd graag de mandala.

De cirkel biedt een veilig kader waarbinnen getekend, geschilderd en gekleurd kan worden. Het centrum van de cirkel zijn wij zelf en binnen de grenzen van de mandala krijgt onze binnenwereld de ruimte in kleur, beweging en vorm.

Onlangs bedacht ik, op verzoek van een collega, de Mantra Mandala. De collega had mij gevraagd om voorbeelden van creatieve werkvormen voor kinderen, in combinatie met muziek en ritme. Ik bedacht toen een leuke werkvorm die ik de Mantra Mandala noemde. Ik probeerde ‘m zelf uit en maakte een filmpje.

Ook in de praktijk zette ik deze werkvorm meteen in, gewoon bij een volwassen cliënt, om een helder inzicht uit de sessie nog eens te bekrachtigen. Als huiswerk nam zij haar persoonlijke en eigen ontworpen Mantra Mandala mee naar huis om er dagelijks mee te werken.

Mantra

Volgens Wikipedia is een mantra “een gedicht, woord, uitspraak of een lettergreep dat het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed”. Ik vind dat een wonderbaarlijk mooie beschrijving! Vooral dat magische effect, daar kan ik me goed in vinden. Sterker nog, het is om dat effect dat ik mantra’s graag gebruik in mijn werk.

Ik laat cliënten regelmatig hun eigen mantra bedenken, een zinnetje ter aanmoediging of bekrachtiging, dat hen dagelijks kan helpen in hun proces. Stel dat je je eigen liefdevolle, aanmoedigende ouder was, wat zou je dan tegen jezelf zeggen om door een bepaald moeilijk proces heen te komen? Die woorden! Die zet je om in een mantra.

Schrijf je mantra op ter herinnering. Maar vooral: spreek je mantra hardop uit. Wanneer je mediteert, wanneer je in de spiegel kijkt, maak er een liedje van onder de douche. Door de helpende woorden klank te geven, maak je hun magische effect groter.

Zelf doen

Klaar om lekker zelf aan de slag te gaan? Maak eerst een persoonlijke  Mantra Mandala voor jezelf en ga daarna pas aan de slag met kinderen of cliënten! Je eigen ervaring is je beste leerschool.

Bekijk het filmpje en volg deze stappen:

 • Spreek je naam hardop uit en voel de klank en het ritme ervan. Kies een kleur die bij je past en zet spontaan een beweging op papier die past bij jouw naam.
 • Herhaal de beweging een paar keer, schaaf ‘m eventueel wat bij. Vergeet niet je naam steeds hardop uit te spreken!
 • Welke mantra zou je op dit moment willen uitspreken? Gewoon hier en nu, iets klein of groots dat wel wat aanmoediging of bekrachtiging kan gebruiken? Spreek de woorden uit en proef de klank en het ritme.
 • Hoeveel zinnetjes zijn dit eigenlijk? Hou ze kort en bondig.
 • Teken de basis van je mandala: een centrum voor je naam en daarna zoveel lagen als je zinnetjes hebt.
 • Zet je naam in het midden. Spreek ook hardop uit!
 • Bouw je mandala op aan de hand van je mantra.
 • Krachtige uitspraken kun je hoekig maken, liefdevolle of milde uitspraken geef je een ronde beweging. Volg de klank en het ritme van je zin. Spreek het steeds weer hardop uit.

Voorbeeld

Zoals gezegd, zette ik ook meteen een client van mij met deze opdracht aan het werk. Haar naam laat ik even in het midden (haha!), maar dit waren haar zinnetjes:

 • ik sta stil
 • hoe voel ik mij nu?
 • ik zit hier
 • in het hier en nu
 • ik adem uit met geluid

Herken je de klank en inhoud in de laagjes van de mandala? Je hoeft alleen maar elke dag met je vinger en je stem de mandala over te trekken om de magie te voelen! Veel plezier.

Meer leren?

Wil je graag meer van dit soort creatieve werkvormen leren? Wil je leren coachen met creativiteit en kunstzinnigheid? Mijn Jaarprogramma Creatief Coachen start in januari en leert je in 15 lesdagen alle fijne kneepjes van het vak! Klik hier voor alle info!

Het Maanatelier
Wynserdyk 39
8734 GE Easterein

06-43043187
marion@hetmaanatelier.nl
KvK: 32165939
BTW: NL002173532B81

VERHUISBERICHT

Vanaf 01-01-2022 is het nieuwe adres

Atelierpraktijk voor Kunstzinnige Counseling
Wynserdyk 37
8734 GE Easterein

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief