Licht in het donker

De laatste 10 dagen van het jaar zijn vol symboliek en rituelen. We vieren midwinter of de winterzonnewende, kerstavond en de kerstdagen, Yule, de 12 of 13 heilige nachten tussen Kerst en Driekoningen, Oud & Nieuw. Dat doen we min of meer volgens christelijke traditie of juist heidense/ natuurreligieuze gebruiken.

Een ding hebben alle feestelijkheden en rituelen gemeen en dat is dat het licht centraal staat: licht in de kerstboom, licht in je hart, engelen, sterren, kaarsen, vuurwerk. Logisch ook; in deze donkerste en koudste weken van het jaar biedt dat ons een prettige tegenhanger van licht en warmte.

Wat fijn dat er ook zoveel creatieve activiteiten te bedenken zijn die letterlijk of meer symbolisch gaan over licht. Je kunt zelf aan de slag, maar ook met kinderen, partner en ieder lief mens om jou heen samen is het fijn en verbindend om dit soort ‘knutsels’ te doen.

Een eerste idee is het energetisch tekenen van een engel. Energetisch tekenen is het tekenen vanuit beweging. De engel is opgebouwd uit lemniscaten, een doorgaande, golvende, lussende beweging die een harmoniserende werking heeft. Bekijk mijn filmpje voor de uitleg en ga lekker aan de slag!

Een tweede idee is het versieren van een glas met gekleurd papier, waarin je een kaarsje kunt branden. Je kunt een lege pindakaas- of augurkenpot gebruiken of een laag drinkglas (het papier is er altijd makkelijk weer af te wassen met water) en als plakmiddel gebruik je behanglijm. Het meest geschikte papier is vliegerpapier, maar crepepapier of vloeipapier kan zeker ook. Zelfs een wit A4 printpapier kan al mooie effecten geven.

Verder zijn er geen regels. Dit is gewoon een heerlijk scheur-, knip- en plakwerkje voor jong en oud. Gebruik wat je voor handen hebt en je fantasie. Maak het grof en kleurrijk door te scheuren en verschillende laagjes te plakken. Of maak het verfijnd en gedetaillerd door bijvoorbeeld landschapjes uit te knippen. Het geeft een mooi effect om een silhouet te knippen uit donker papier, zoals het huisje, boompje, beestje hieronder in beeld.

Geniet van het samen bezig zijn en verwonder je samen over de mooie effecten waneer je het kaarsje in je glas aansteekt! Door lekker aan de gang te gaan met het licht buiten ons (de engel of de kaars), verbinden we ons automatisch met het licht binnen ons. En dat is waar het, wat mij betreft, deze dagen (en alle andere dagen) vooral om gaat.

Het Maanatelier
Wynserdyk 39
8734 GE Easterein

06-43043187
marion@hetmaanatelier.nl
KvK: 32165939
BTW: NL002173532B81

VERHUISBERICHT

Vanaf 01-01-2022 is het nieuwe adres

Atelierpraktijk voor Kunstzinnige Counseling
Wynserdyk 37
8734 GE Easterein

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief