Emoties willen bewegen
Emoties zijn voor veel mensen, groot én klein, ingewikkelde dingen. Het woord emoties stamt af van het Latijnse woord ‘emovere’ wat zoveel betekent als ‘in beweging brengen’ of zelfs ‘doen schudden’. En dat is precies wat emoties met ons doen: we trillen van angst, schudden van het lachen, springen op van schrik en knappen uit ons vel van boosheid. Emoties willen door ons heen bewegen en dat is dus goed voelbaar, letterlijk, in ons lichaam.
En hoewel we als baby helemaal vrij uiting geven aan alles wat in ons leeft, leren we dat gaandeweg het leven steeds meer af. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, zijn we het hardop huilen of het gillen van schrik wel afgeleerd. In veel gevallen zijn we dat zelfs al verleerd vóórdat we volwassen zijn, omdat onze ouders ons al heel jong laten weten dat ‘janken voor watjes’ is of ‘schreeuwen ordinair’. En soms hebben we zo goed geleerd onze emoties te temperen dat zelfs onze lach niet meer buldert.
Emotionele hulpvraag
Heel veel volwassenen en behoorlijk veel kinderen komen bij mij met een hulpvraag die gaat over emoties. Bijvoorbeeld kinderen die het verschil tussen boosheid en verdriet niet goed voelen en gaan huilen als ze eigenlijk boos zijn of juist pislink worden als ze zich verdrietig voelen. Of volwassenen die hulp vragen bij hun rouwproces. Maar ook de vragen die gaan over piekeren, stress of slaapproblemen hebben eigenlijk altijd een raakvlak met emoties. Het gaat dan om emoties die niet meer in beweging zijn: verdriet dat is weggeslikt, boosheid die is opgekropt, onvrede die is weg gerelativeerd. Deze emoties hebben zich vastgezet in spieren, organen en gedachten.
Emoties uiten
Al deze mensen zet ik in mijn atelierpraktijk aan het werk, want die emoties moeten weer in beweging komen om de balans te herstellen. Dus geef ik ze krijt, verf of klei en nodig ze uit om alles wat er in ze leeft, vastgezet, verward, bedacht of gevoeld, in beeld te brengen. Dat klinkt nu misschien wat ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Ik geef je een paar voorbeelden die je thuis gemakkelijk zelf kunt doen. De volgende keer dat je je boos voelt, of verdrietig, weet je wat je kunt doen. Pak je materialen er maar bij en leef je uit!
Boosheid
Boosheid kun je uiten door te krassen. Rood en zwart zijn goede kleuren voor boosheid. Plak een groot vel papier vast op je tafel. Gebruik vetkrijt, bijenwas of houtskool en kras het papier met twee handen tegelijk helemaal vol in minimaal vijf minuten.
Ga zo lang door als je kan en laat alles er uit. Misschien ook nog wat woorden erbij? Dat lucht op! Voel eens na wat er allemaal in je lichaam is gebeurd: ben je buiten adem, heb je het warm, klopt je hart snel en krachtig? Zelfs je bloed komt in beweging als je boosheid de ruimte geeft.
Boosheid lucht ook heerlijk op van gooien met klei. Leg een placemat, kleiplank of groot vel papier op de grond en smijt met al je kracht een flink stuk klei van je af. Verwonder je over je kracht en het effect ervan op de klei. Schraap de klei vervolgens van de ondergrond en maak er weer een bol van. Herhaal dit totdat je voelt dat je leeg bent, klaar. Alle woede eruit. Misschien moet je er zelfs van huilen. Of lachen. Nog meer emoties, alles komt in beweging!
Verdriet
Wie verdrietig is moet uithuilen. Neem daar eens de tijd voor door een papier of schilderdoek met alleen maar water te beschilderen. Stel je maar voor dat dit jouw tranen zijn en laat ze via het penseel los. Als je tranen echt gaan stromen, gebruik ze dan ook. Veeg ze met je vingers van je wangen, zo op het doek of papier. Zie hoe de ondergrond de tranen ontvangt en laat ze met gerust hart los.
Deze natte ondergrond kun je met blauwe verf of inkt gaan beschilderen. Blauw is de kleur van verdriet. Laat verschillende tinten blauw maar lekker in elkaar vloeien. Neem de tijd en stop pas als je voelt dat je genoeg ruimte hebt gegeven aan al je verdriet. Misschien krijg je ineens zin om andere kleuren toe te voegen. Doe dat vooral en werk door totdat je tevreden bent.
Geef je hoofd pauze
Voor alle oefeningen geldt: zoek niet naar verklaringen of logica en probeer vooral niet te begrijpen waar al die emoties vandaan komen. Het zijn maar emoties die willen bewegen, zoals ze bedoeld zijn. Soms vanwege groot verdriet of groot onrecht, soms vanwege kleine teleurstellinkjes of irritaties. Beredeneer het gewoon een keer niet. Geef je hoofd pauze, zet je handen aan het werk en leef je uit met creativiteit.
Meer leren?
In januari start er weer een Jaarprogramma Creatief Coachen dat bestaat uit 15 lesdagen, waarin ik je alles leer over coachen en het gebruiken van creatieve en kunstzinnige werkvormen en materialen. Hier lees je er alles over.